6 tips voor een opgeruimde kledingkast

Leestijd: 3 minuten

Geregeld veel tijd kwijt aan het zoeken naar dat ene kledingstuk? Pas je niet al je kleding meer? Meer kleding dan ruimte? Heb je een of meerdere van voorgaande vragen met ‘ja’ beantwoord dan is het hoog tijd om daar wat aan te doen. Hier deel ik 6 tips voor een opgeruimde kledingkast.

1. Haal alle kleding uit de kast

Verzamel alle kleding

Om goed op te kunnen ruimen, is het belangrijk dat je overzicht hebt van wat je hebt. Dus hoeveel truien, broeken, sokken, etc. Pas als je alles bij elkaar hebt, kun je dat goed zien en keuzes maken. Mocht het je al duizelen bij het idee dat je alle kleding bij elkaar legt en in een keer gaat sorteren, verzamel dan alle kleding per categorie. Dus verzamel alle sokken, broeken of rokken en ga het vervolgens sorteren.

2. Kleding sorteren

Kleding sorteren

Heb je alle kledingstukken (uit een categorie) op een hoop bij elkaar? Dan kan het sorteren beginnen. Zet daarvoor vier bakken – of maak vier zones – klaar:

  • Een bak voor wat je wilt houden
  • Een bak voor de kleding die nog goed is maar wel weg kan omdat je het niet meer draagt
  • Een bak voor versleten kleding
  • Een bak voor goede kleding die gemaakt of vermaakt moet worden

3. Opvouwen

Stort de bak met de kleding die je wilt houden uit op een plek waar je ook ruimte hebt om te vouwen. Vouw zoveel mogelijk kleding op en zorg dat je kleding uit een categorie bij elkaar houdt. Maak stapeltjes voor op een plank of gebruik de vouwmethode van Marie Kondo (bekijk de uitleg op YouTube: The KonMari Fold | Basics). Hiermee kun je kleding verticaal stapelen in een lade of bak.

4. Plek toewijzen

Geef je kleding een goede plek. Sokken, ondergoed en nachtkleding kunnen in een la, gebruik eventueel laverdelers, bakken of oude schoenendozen. Zorg dat je voor de kledingstukken die je ophangt dezelfde, platte kledinghangers gebruikt. Zo neemt het zo mijn mogelijk plek in en oogt het ook als een opgeruimde kledingkast.

5. Ordenen en ruimte

Onder het mom van het oog wil ook wat, kun je kleding binnen een bepaalde categorie verder ordenen, bijvoorbeeld op kleur. Staat leuk en je vindt snel wat je zoekt.
Prop je kast niet weer vol, vul je kast voor 75%. Zo zorg je ervoor dat je kleding kan ademen en houd je ook nog eens goed overzicht: je vindt altijd snel wat je zoekt.

6. Kleding wegdoen of naar de kleermaker

Je kleding voor in de kast heeft nu een plekje gevonden. Nu nog de kleding die in de andere drie bakken is beland. De kleding die versleten is, kun je in een reguliere textielbak kwijt. Kleding die nog goed is breng je bijvoorbeeld naar de kringloop, een tweedehandswinkel of een goed doel, kijk daarvoor op inzameldoelen.nl. De kleding die nog goed is maar gemaakt of vermaakt moet worden breng je naar een kleermaker.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het verkopen van kleding via apps, dan houd je ongewenste kleding langer vast. Ook het weggeven aan een bekende kan soms alleen maar betekenen dat je het probleem verplaatst. Dus wil je iets weggeven, bedenk dan goed of het kledingstuk echt iemands stijl is.

Neem vrijblijvend contact met me op voor meer tips of hulp voor een opgeruimde kledingkast.

Bekijk ook mijn All-in opruimpakketten

Geplaatst in Opruimen.