Spullen opruimen? 6x daarom!

Leestijd: 3 minuten

Opruimen, vaak heb ik het over het hoe. Het is voor mij routine geworden, en met de trucjes en handigheidjes die ik mezelf heb aangeleerd, kost het me ook weinig tijd. Maar waarom zou je eigenlijk je spullen opruimen? 6 redenen.

Opruimen, het is moeilijk en kost tijd, en lekker neerploffen op de bank is voor velen een stuk aantrekkelijker. Toch stimuleer ik de schouders eronder te zetten als je je niet helemaal prettig voelt in je huis. Zeker in deze periode waarin we allemaal meer thuis zijn, is het belangrijk dat het huis voor jou en je gezin een fijne omgeving is.

1. Opgeruimde omgeving

Dat is gelijk de eerste reden om op te ruimen, een omgeving creëren waar jij je goed in voelt. En dus ontspannen kan doen waar je zin in hebt.

2. Afleiding door spullen

We zijn niet alleen meer thuis, we werken er ook meer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat we ons visueel kunnen laten afleiden. Bijvoorbeeld door rommel in het zicht te hebben. Door op te ruimen, wordt je minder afgeleid en werk je effectiever.

3. Samen opruimen = samen gezellig

Naast dat we meer thuis zijn, zijn onze huisgenoten dat ook. Door een opgeruimd huis, ontstaat er ook onderling minder irritatie over rondslingerende spullen. Ook stimuleert een opgeruimde omgeving mensen het opgeruimd te houden. Zorg dat spullen een vaste plek hebben en ruim ook op met de kinderen.

4. Bespaar tijd

Het klinkt als een contradictie, maar spullen opruimen bespaart tijd. Ga maar na, je bent geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar spullen en schoonmaken gaat sneller in een opgeruimde omgeving, Tijd die je kunt besteden aan andere dingen; sport, werk, kinderen, persoonlijke ontwikkeling, vrienden, partner, lanterfanten, etc.

5. Levensgebeurtenis

Het kan ook zijn dat een levensgebeurtenis de aanleiding geeft na te denken over opruimen. Je verwachtLevensgebeurtenis gezinsuitbreiding en/ of je gaat of wilt verhuizen. Een mooi moment om kritisch te kijken naar wat je hebt, gebruikt, blij van wordt of nodig hebt. Dat geeft je inzicht in wat je hebt en wilt houden en waar je dus ruimte voor moet maken en waar je geen ruimte voor hebt in de nieuwe situatie.

Lees ook dit artikel in het NRC over verhuizen naar een kleinere woning: ‘Ik ga verhuizen en ik neem mee’ en de reacties van lezers over hoe en waarom zij (niet) ontspullen.

6. Opgeruimd is rust

Ten slotte, het opruimen zelf kan rustgevend werken. Je maakt door op te ruimen je hoofd even helemaal leeg. Ook levert het een gevoel op zinvol bezig te zijn. Dus loop je vast in je denkwerk, ruim even wat op en ga dan verder met hernieuwde moed.

Hierboven heb ik slechts enkele redenen genoemd om op te ruimen. Aanleiding kan een gebeurtenis zijn, een gevoel of omdat je iets wilt veranderen.

Zelf spullen opruimen

Wil jij aan de slag? Schrijf jouw persoonlijke redenen op en bewaar deze als jouw personal motivator en begin ergens.

Bijvoorbeeld door eerst de spullen die weg kunnen te verzamelen en deze te ordenen in stapels als weggeven, recyclen/ weggooien en de kringloop. Of door alleen een plank of laatje onder handen te nemen.

Bij zo’n kleine aanpak maar ook voor – als je eenmaal zover bent – een hele kamer, gebruik je dit stappenplan van Julie Morgenstern. Zo weet je zeker dat je gestructureerd en voortvarend aan het werk bent. Met dit stappenplan ruim je niet alleen je spullen op, je ontwikkelt ook een systeem zodat je blijvend tijd bespaart.

Vragen of ben je op zoek naar meer tips? Neem vrijblijvend contact met professional organizer ViaRosa op.

Meer lezen

Geplaatst in Opruimen, Ruimte, Spullen, Tijd.