Kind krijgen en het financiële plaatje

Leestijd: 4 minuten

Een kind krijgen heeft, net als andere levensgebeurtenissen als verhuizen, trouwen of scheiden, veel invloed op jouw dagelijks bestaan. Ook het financiële plaatje verandert. Waaraan je moet denken, heb ik voor je op een rij gezet.

Is er een kind op komst, dan is het belangrijk om het te hebben over de verdeling van de thuistaken. Dus hoe organiseer je de opvang, hoeveel uren gaan jullie werken en wie is verantwoordelijk voor wat in het huishouden. En ben je daar eenmaal uit, dan is het goed te kijken naar de financiële consequenties van jullie keuzen.

Inzicht in het financiële plaatjeinzicht in financiën: inkomsten en uitgaven

Maak een overzicht van al jullie inkomsten en uitgaven. Denk daarbij aan maandelijkse kosten maar ook jaarlijkse zoals onderhoud voor de auto, gemeentelijke belastingen en de energieafrekening. Noteer ook reserveringen voor jullie buffer om noodzakelijke onverwachte uitgaven mee op te vangen, cadeaus en vakantie. Bepaal ook of jullie voor jullie kind(eren) willen gaan sparen.

Bereken de inkomsten en uitgaven zoals die nu zijn en bekijk dan samen wat er gaat veranderen wanneer jullie een kind krijgen. Bijvoorbeeld doordat jullie meer of minder gaan werken, meer gaan uitgeven aan benodigdheden voor jullie kind en minder gaan uitgeven aan uitgaan. Hieronder heb ik alvast een aantal regelingen en punten van aandacht voor jullie financiële plaatje bij elkaar gezet.

Kind krijgen en verlofregelingen

Wettelijk zijn er enkele verlofregelingen voor (aanstaande) ouders. Daarnaast kunnen werkgevers aanvullende regelingen aanbieden, dit kan per bedrijf verschillen. Dus ben je in dienst, vraag ernaar bij je werkgever.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Ben je als (aanstaande) moeder in dienst, dan heb je recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Maar ook wanneer je als ZZP’er werkt kun je een zwangerschapsuitkering krijgen via het UWV. Voor meer informatie en/ of aanvragen: website van het UWV.

Geboorteverlof bij kind krijgen

Sinds een paar jaar is het verlof voor partners uitgebreid van twee dagen naar een week. Je loon wordt deze periode volledig doorbetaald. In 2020 is daar het aanvullend geboorteverlof bij gekomen van vijf weken. Je ontvangt gedurende die periode 70% van je salaris, je werkgever vraagt dit voor je aan.

Ouderschapsverlof

Indien je recht hebt op ouderschapsverlof, kun je maximaal 26 keer het aantal uren dat je werkt krijgen. Je kunt ouderschapsverlof aanvragen voor kinderen tot 8 jaar. Voor alle regels ga je naar de website van de Rijksoverheid.

Fiscaal partnerschap en toeslagpartner

Wonen jullie samen maar hebben jullie geen geregistreerd partnerschap en wonen jullie in een huurwoning of is een van jullie de eigenaar van de woning? Dan zijn jullie waarschijnlijk geen toeslag- of fiscaal partner. Met de komst van een kind verandert dat. Dit betekent dat je inkomsten en aftrekposten kunt verdelen en dat je toeslagen kunnen veranderen. Meer over fiscaal partnerschap lees je op de website van de Consumentenbond of de belastingdienst.

Toeslagen

Afhankelijk van jullie inkomen, het aantal uren dat jullie werken en hoeveel kinderopvang je afneemt, kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten. In sommige gemeenten kun je ook een vergoeding voor de kosten krijgen als je in een traject naar werk zit. Neem hiervoor contact op met je eigen gemeente.

Daarnaast kun je wellicht aanspraak maken op kindgebonden budget, zorg- en of huurtoeslag. Wil je weten of je aanspraak kunt maken op toeslagen? Maak dan een proefberekening via Bereken uw recht of via de rekentool van de belastingdienst.

Ontvang je al toeslagen? Doordat je situatie verandert, bijvoorbeeld doordat je eerder geen fiscaal partner had, kan de hoogte ervan veranderen. Geef veranderingen door via Mijn toeslagen

Kinderbijslag

Na de geboorte van je kind ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank om kinderbijslag aan te vragen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind ontvang je iedere drie maanden een bedrag. Ga naar de website van de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie.

Extra kosten

Kinderen kosten geld. Denk aan alle benodigdheden die je voor hem of haar aanschaft. Eenmalig voor de babykamer maar ook doorlopend; luiers, kleding, boodschappen, opvang, etc. Het Nibud heeft een overzicht gemaakt van de kosten die je voor kinderen maakt en waar je bij het maken van je berekening rekening mee kunt houden. Naar de website van het Nibud.

Hulp bij financiële administratie

Ik kan me voorstellen dat er veel op je afkomt. Het is dus helemaal niet gek als het je even teveel wordt en het is meer dan oké om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij het maken van een overzicht van jullie (verwachte) inkomsten en uitgaven of het ontwikkelen van een systeem voor jullie administratie. Neem vrijblijvend contact met me op om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Meer lezen

Over het verdelen van de thuistaken: Thuistaakverdeling – maak het bespreekbaar en 7 tips: Eerlijkere taakverdeling huishouden

Het ontwikkelen van een systeem voor je (gezamenlijke) administratie: Administratie ordenen – hoe en waarom

Geplaatst in Administratie, Gezin.