Pluk de dag en plannen: vriend of vijand

Leestijd: 4 minuten

‘Pluk de dag’, ‘carpe diem’, kansen grijpen…daar past plannen niet bij.

Toch wel! Ik ben ervan overtuigd dat plannen en spontaniteit, vooral als jong gezin, hand in hand gaan. Door te plannen ontstaat ruimte voor ontspanning en het doen van leuke dingen.

Met een (jong) gezin heb je veel ballen in de lucht te houden; school, vakanties, werk, huishouden, afspraakjes, boodschappen, sport(toernooien)… Je laat je dan gemakkelijk afleiden door dingen die nog moeten gebeuren; het feestje waarvoor nog een cadeautje gekocht moet worden, de vergadering die je nog moet voorbereiden, de afspraak met het consultatiebureau die verzet moet worden…

Wat moeten willen we doen

De gedachten aan alles wat nog moet en wat nog gaat gebeuren leiden je af van het moment. Je kent het vast wel: zit je als gezin aan tafel, je kind vertelt over haar of zijn dag, gaat dat een beetje langs je heen omdat je aan andere dingen denkt. Terwijl je juist met volle aandacht wilt luisteren.

Of dan heb je eindelijk weekend, liggen er nog 1001 dingen op je te wachten. Het huishouden, boodschappen, de tuin, formulieren invullen… Voor je het weet voel je pas aan het einde van de zondagmiddag de ruimte om elkaar aan te kijken en te vragen “wat willen we doen?” – in plaats van “wat moeten we doen?”. Zonde toch?! Gelukkig kan dat anders!

Plannen van vaste momenten

Wellicht doe je dat al in je dagelijks werk, het plannen van vaste momenten voor het beantwoorden van je mail of het schrijven van stukken. Ook de activiteiten waar je als gezin mee te maken hebt kun je zo organiseren zodat je:

  • beter in kunt spelen op onverwachte gebeurtenissen
  • niet wordt afgeleid door gedachten aan dingen die nog moeten gebeuren en je rust ervaart
  • meer ruimte krijgt voor ontspanning en leuke dingen
  • het onderling afstemmen van afspraken makkelijk afgaat (en je nog amper tijd kost)
  • met volle aandacht kunt doen waar je op dat moment mee bezig bent

en dus de dag kan plukken.

Vaste momenten plannen – zo maak je een weekplanning met je gezinplannen met je gezin - gebruik post-its

Het begint met het samen inzichtelijk maken van wat jullie week vult. Door dit samen te doen, wordt het ook een verantwoordelijkheid van iedereen. Dus stel de vraag: wat komt er gedurende de week of maand meestal op jullie af als gezin? Maak dat inzichtelijk door dit op te schrijven.

Als je ze hebt, zijn post-its handig om hiervoor te gebruiken. Zorg daarbij voor een stuk muur of een lege tafel om de post-its op te kunnen plakken.

Denk bij het opschrijven van jullie activiteiten ook aan gezamenlijke bezoekjes, cadeautjes regelen en andere activiteiten die met enige regelmaat uitgevoerd worden. Veel he, wat jullie allemaal doen en plannen?

Een week kent vaak een aantal vaste elementen die op een bepaald tijdstip moeten gebeuren zoals school, werk, sport, muziekles, etc. Deze gaan we nu ordenen door de dagen van de week op te schrijven van links naar rechts op het vel of op losse post-its.

Plak de vaste dingen bij de dagen waarop ze plaatsvinden. Het kan dus zo zijn dat je nog een paar extra post-its nodig hebt voor de dingen die op meerdere dagen plaatsvinden zoals werk en school.

Nu heb je nog een aantal post-its over met dingen die regelmatig gedaan worden maar waarvan jullie zelf kunnen bepalen wanneer jullie die plannen. Bespreek met elkaar wanneer dat het beste kan. Vangen jullie doordeweeks ook zelf de kinderen op na school op een of meerdere dagen, dan kan dat bijvoorbeeld het moment zijn om samen cadeautjes te halen. Of gebruik die tijd om samen iets leuks te doen.

Bespreek je plannen en je weekschema, ook met je gezin

plannen met je gezin

Voor een eerlijkere huishoudelijke taakverdeling onder partners gaf ik al eerder 7 tips in: 7 tips voor eerlijke verdeling huishouden. Ook voor het samen vullen en toepassen van het weekschema schreef ik in Weekschema als gezin: de voordelen en toepassen (hierin deel ik ook ideeën over waar je het terugkerende weekschema in maakt).

Een van de dingen die ik daarin adviseer, is om samen wekelijks je week te bespreken. Wat ging er (niet) goed, wat was (niet) leuk, etc. Kijk dan ook samen vooruit en bespreek de aankomende week aan de hand van jullie plannen, wat zijn de bijzondere dingen die er staan te gebeuren en gedaan moeten worden. Doe dit ook als gezin op een vast moment, bijvoorbeeld tijdens het natafelen op vrijdag.

Door vaste momenten te plannen voor het bespreken van jullie week, houden jullie elkaar ook op de hoogte van hoe het gaat. En hier kun je met volle aandacht naar luisteren; je weet wanneer er tijd is voor het doen van de inkopen en het huishouden, dus kun je dat op andere momenten volledig loslaten, genieten en er echt helemaal zijn.

Familieweekend – wat willen de doenplezier familieweekend plannen

Weet je nog, heb je eindelijk weekend, heb je nog allerlei klusjes liggen. Helaas zijn er nou eenmaal dingen die er moeten gebeuren. Denk er dan ook aan om eens in de zoveel tijd – bijvoorbeeld een of twee keer per maand – ruimte voor een familieweekend te plannen. Doe samen als gezin iets leuks op de ene dag, zoals een trip naar de dierentuin, een picknick, ergens lunchen of een bezoek aan een museum, en de andere dag zie je wel wat er op jullie afkomt.

Stel de vraag: wat willen we doen?

Meer weten

Meer tips? Ik help je graag verder! Neem vrijblijvend contact met me op. Of lees verder:

Geplaatst in Gezin, Kinderen, Ruimte.