Verhuizen met mijn jonge gezin

Leestijd: 3 minuten

Verhuizen, het staat niet voor niets in de top-3 van meest stressvolle levensgebeurtenissen. Ikzelf zit daar met mijn gezin nu middenin en merk waarom het in die top 3 staat.

Het verhuizen zelf, daar kijken we al geruime tijd naar uit, bijna 3 jaar. Dus we hebben al een hele tijd aan het idee kunnen wennen. Ook hebben we al veel kunnen bespreken en bedenken. Bijvoorbeeld over waar we meubels plaatsen, welke we meenemen en wat een handige keukenindeling is.

Zo min mogelijk verandering rond het verhuizen

Bovendien is ons nieuwe huis redelijk dichtbij ons huidige huis. Daar hebben we met het uitzoeken van de basisschool en de BSO voor onze oudste dochter Nora al rekening mee kunnen houden. Zo verandert straks voor haar ‘alleen’ haar huis. Ook geeft het ons de ruimte pas iets later met onze jongste Janna naar een andere opvang te gaan, die net wat handiger is qua locatie.

Alles komt tegelijk

verhuizen, alles komt tegelijkVanuit deze comfortabele positie zijn er toch ook een heleboel dingen die je niet van te voren kunt plannen, organiseren of voorzien. We wisten bijvoorbeeld niet precies wanneer we zouden kunnen verhuizen.

Dit resulteerde erin dat ongeveer op het moment dat wij de sleutel kregen van de nieuwe woning, er ook voor moesten zorgen dat onze huidige woning klaar was voor bezichtigingen. Dus opruimen, schoonmaken, en dat elke dag dat mensen komen kijken. Een kolfje naar mijn hand, maar ondertussen draait het gewone leven ook door.

Als jong gezin verhuizen

En met een jong gezin komt er bij het dagelijkse leven ook al voldoende kijken. Daarnaast golfde de griep ook nog langs wat weer andere uitdagingen met zich meebracht, inhaalwerk, testen, opvang…

Tegelijkertijd moet er in het nieuwe huis ook geklust worden en dingen gehaald. Allemaal activiteiten die veel tijd kosten. Zo beland je na een zware dag samen uitgeteld op de bank, gaan de laptops open en ga je aan het werk. Zoals nu: ik schrijf deze blog op een zondagavond.

Plannen en organiseren – en ook flexibel zijn

En intussen is er veel regelwerk. Denk maar aan gas, water, licht, verzekeringen en internet, en dat (tijdelijk) op twee plekken tegelijk. Uitzoeken, vergelijken, kiezen, het kost toch altijd weer meer tijd dan je had gehoopt.

Het is dus hartstikke – en nu extra – belangrijk dat je plant en organiseert, maar nog meer dat je daar vervolgens ook flexibel mee om weet te gaan. Dat als er iets onverwachts gebeurt, je dat weet op te vangen, uit te stellen of af te wenden.

Goede taakverdeling

Mark en ik hebben daarbij een duidelijke taakverdeling gemaakt, ik regel alles rondom het oude huis en hij rond het nieuwe. Uiteraard stemmen we af, maar waar de verantwoordelijkheden liggen, dat ligt vast. Superbelangrijk, het zorgt ervoor dat je dingen kunt loslaten en dat waar je verantwoordelijk voor bent, ook goed kunt afhandelen.

Structuur in woelige, chaotische tijden

Naast onze taakverdeling, ben ik in deze woelige, chaotische tijden die verhuizen met zicht meebrengt, extra blij met onze structuur en routines, zoals ons weekmenu. Dat zorgt ervoor dat we iets hebben om op terug te vallen terwijl al die andere 1001 dingen onze aandacht vragen.

Verhuizen: aftellen maar!

Nog 5 weken en dan gaan we verhuizen – we kijken er enorm naar uit met zijn vieren! De komende weken staan in het teken van puntjes, i’tjes en inpakken. Heerlijk! En ik kijk uit naar het moment van voetjes omhoog met een to-do-lijst van 200 dingen in plaats van 1001 ?.

Tips over verhuizen

Ga je zelf verhuizen en wil je niet alles zelf inpakken? Ik vertel je graag wat ik voor je kan betekenen tijdens een gratis kennismakingsgesprek.

Mijn collega’s maakten een praktisch werkboek om toch aan alles te denken rond het verhuizen Zo verhuis je slim

Geplaatst in Gezin, Huishouden, Opruimen, Ruimte, Spullen, Thuistaakverdeling.